diumenge, 19 d’octubre del 2014

Un inici amb molt d’amor



Només obrir la capsa, ens hem trobat amb una gran sorpresa: dos cargols enganxats! al tractar-se d'una cosa en la que no ens hi havíem fixat mai,hem començat a pensar i a dir el que ens sembla que passaria.

Què fan? per què no se separen? quant de temps poden estar junts? i a partir d'aquí, ja no hem pogut parar d'observar i de fer-nos preguntes.

Basant-nos en el que hem vist i pensat, la nostra conversa s'ha anat encaminant cap a la reproducció dels cargols. S'estaran intentant reproduir? quin dels dos se suposa que ha de pondre els ous i per què?

Segons el que sabem, els cargols són éssers hermafrodites i per tant, són alhora mascles i femelles. Això vol dir que tenen els òrgans masculins i femenins, i que quan es fecunden ho fan els dos alhora. Però, com ho fan i quantes hores triguen en fer-ho? I com se suposa que és el seu aparell reproductor? Tots els éssers hermafrodites tenen un aparell semblant? és en aquest moment quan ens sorgeix la pregunta de si els éssers hermafrodites, tenen alguna semblança amb els altres éssers i la seva reproducció.

Cadascuna té una opinió diferent i cap està segura del que diu. Tot són preguntes obertes que el que fan és despertar la nostra curiositat i fer que vulguem saber més coses cada vegada.







dijous, 16 d’octubre del 2014

El nostre espai de reflexió

Hola a tots i benvinguts al nostre blog!


QUI SOM?

Som la Carme, l'Eva, la Teresa, la Irina, l'Anna i la Blau, 6 noies estudiants d'Educació Primària a Blanquerna.
Aquest any ens endinsem en la didàctica de les Ciències Experimentals on se'ns ha proposat treballar l'observació i la cura d'un ésser viu.


QUÈ FEM?
L'ésser viu que hem decidit observar, ha estat el cargol. Aquesta observació la farem durant unes setmanes en el primer semestre del curs. Per a dur a terme aquesta observació, hem anat a buscar 8 cargols al seu hàbitat natural, la muntanya. Un cop hem tingut els cargols, hem intentat reproduir el seu entorn natural en un espai artificial. Segons les necessitats dels cargols i el que hem anat observant, hem anat modificant elements d'aquest entorn.

L'objectiu d'aquest treball d'observació són les converses que podrien sorgir dels nens de primària a partir d'aquests éssers vius. Aquestes converses, en cas de que sorgissin a l'aula, sempre haurien d'estar guiades pel tutor o mestre. El mestre, hauria de procurar que les preguntes fossin obertes i que a partir d'aquestes preguntes, els alumnes elaboressin hipòtesis intentant-les comprovar a través de l'observació. 




Considerem que els cargols són uns éssers molt coneguts i propers als alumnes, ja que els poden trobar en qualsevol lloc. És per això que creiem que els alumnes es poden fer preguntes sobre aquests éssers en qualsevol moment, i que seria interessant resoldre els seus dubtes partint de la seva curiositat.