dijous, 6 de novembre del 2014

Ohhhh… Com és que no s’han reproduït?

   

Què pot haver influït? Què pensem que pot haver passat? 

Per una banda, com hem explicat a la l’entrada Què necessitem per fer un terrari? des del principi vam posar terra natural humida en el seu nou hàbitat perquè és on ponen els ous (busquen llocs segurs i frescos). Ho vam preparar en un test per poder avocar-lo periòdicament i veure si havien post els ous. 

Per altra banda, com hem explicat a l’entrada Un inici amb molt d’amor, des del primer moment vam veure com s’enroscaben entre ells, es buscaven i s’estaven una bona estona (tal com ens vam informar s'hi poden estar 10-12 hores). Aquell dia de la classe de 2 hores es van estar tot el temps units i així els vam deixar. O sigui, tot indicava que anavem pel bon camí en quant a la reproducció. Però no va passar! Com és que no va passar?



Comentem entre totes que l’hàbitat artificial mai és el lloc òptim per a una funció dels éssers vius com la reproducció. Comentem que el fet de no ser una funció vital, els cargols han prioritzat la seva pròpia supervivència. Creiem que també pot haver influït el fet que a la tardor-hivern potser ja hivernen i el seu rellotge biològic, per molt que forcem unes bones condicions ambientals, tira cap al què dicta la natura. Crear unes condicions òptimes controlant totes les variables no és l'objectiu del treball i no està a les nostres mans.

Sabem que els cargols ponen ous i són hermafrodites. Pensem que en ponen molts, però que en dèuen sobreviure pocs. Quant temps passa des de la fecundació fins que ponen els ous? Una vegada veiem els ous, quant triguen a néixer? Neixen amb closca? La closca els protegeix o necessiten de la cura dels cargols adults? Quant temps són depenents dels adults?


Ja que malauradament no ho podem observar, ens informem per respondre alguna d'aquestes preguntes.



Ponen uns 100 ous a la vegada


Ponen els ous a la terra humida i els enterren perquè estiguin protegits.


Surten al cap de 2-4 setmanes. 


Un cop han sortit de l'ou passen per un període de supervivència, com hem explicat a l'entrada Què aporten els cargols al medi i què en reben d'ell?  Passaran 3 mesos fins que es formin del tot.



Com podem veure a la segona fotografia, els ous són transparents i es pot veure l'interior. Quins altres animals ponen els ous transparents? Si s'haguessin reproduit, haguéssim pogut observar l'evolució de l'embrió en el seu interior a través de la closca transparent? 



Després de fer-nos aquestes preguntes hem trobat el següent experiment fet en una escola: Observació d'ous de llimac

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada