Ja hem vist que la baba serveix per ajudar al moviment ja que fa disminuir la fricció de l'animal amb la superfície. Tot i això, imaginem altres funcions possibles. Comencem la conversa proposant diverses funcions possibles: una companya posa l'exemple de la suor en l'ésser humà, aquesta ens ajuda a regular la temperatura corporal i pensem que és factible que la baba serveixi per regular la temperatura del cargol. Com ajuda a disminuir la fricció també protegeix al cargol de patir ferides a causa d'aquesta fricció...Potser també ajuda a protegir-se de bacteris? I si serveix per repel·lir certs insectes com, per exemple, les formigues? En qualsevol cas, el mucus és un líquid viscós que utilitzen en tot moment i, per tant, indispensable per a la seva supervivència. Seguim xerrant i ara entenem una mica més la necessitat de tanta humitat: segreguen molt líquid. Ens informem i ampliem allò que ja sabíem: el mucus els protegeix de certs bacteris i fongs. També utilitza el mucus per expulsar certes substàncies tòxiques com ara els metalls pesats.
Quan el toquem notem que és humit. Ens recorda a la granota, o la serp. Debatem: la humitat de la serp, al igual que al cargol, l'ajuda al desplaçament i és un regulador tèrmic. Però en la granota, la humitat de la pell afavoreix la respiració cutània. Apareixen més dubtes: potser la humitat del seu cos, al igual que amb les granotes, pot ajudar a la respiració? Per on respiren els cargols? Per la pell (respiració cutània)? Si la respiració és pulmonar, on és l'orifici per on agafa l'aire? Al girar algun exemplar que s'ha amagat dins la closca veiem que treu unes bombolles i ens qüestionem si no serà per aquesta zona per on respira. No ho tenim gens clar, no totes estem segures de quin tipus de respiració tenen. Ens informem i descobrim, amb certa sorpresa i incredulitat, que el cargol té una mena de pulmons i agafa l'aire per una cavitat situada a prop de la closca (just per on sortien les bombolles). A la següent imatge veureu el forat per on respira el cargol:
Comencem a adonar-nos que no en certes qüestions no ens allunyem tant d'aquests fascinants mol·luscs. Seguirem observant i investigant!