diumenge, 16 de novembre del 2014

Parlant de cargols, què passaria si se’ls trenca la closca?



Tot i que la closca del cargol és dura, sabem que si per exemple trepitgem un cargol la seva closca s’esclafarà. De fet, no és estrany pensar que per culpa del vent un cargol pugui sortir volant i, al caure sobre una superfície dura com una roca, la seva closca es pugui trencar, fisurar o esbrocar. En tal cas, què li passarà al cargol? Haurà de buscar una closca en bon estat per “canviar-se-la”? Serà capaç de regenerar la seva closca o construir-se una de nova?

D’entrada, vam pensar que la closca del cargol havia de ser útil per protegir-se de depredadors i paràsits, així doncs, quedar-se sense closca deixarà al cargol vulnerable davant d’aquest tipus d’amenaces. D’altra banda, el fet de tenir una closca permet al cargol mantenir-se dins d’un entorn controlat quan les condicions ambientals no són les òptimes. En aquest sentit, el cargol pot amagar-se dintre la seva closca quan fa massa calor o l’ambient és massa sec per evitar deshidratar-se. En definitiva doncs, vam pensar d’entrada que un cargol no tenia perquè morir sense closca però si que veuria amenaçada la seva supervivència. Tot i així, fins a quin punt és realment necessària la closca? No podria un cargol sense closca sobreviure tal i com fan les baboses? De fet, són les baboses cargols que han perdut la closca?

Després de fer una petita recerca hem trobat que tot i que les baboses i els cargols siguin ambdós de la família dels mol·luscs, no són la mateixa espècie. De fet, tot i que les baboses no tinguin una closca prominent com els cargols si que acostumen a tenir una petita closca interna que els ajuda a conservar la humitat i tenen els òrgans protegits dins del cos. Així doncs, en cas que un cargol perdi la seva closca quedaria amb tots els òrgans exposats a la intempèrie i a possibles paràsits. Per aquest motiu un cargol molt difícilment sobreviurà a un trencament complert de la seva closca, fins i tot en el supòsit que en aquest trencament de la closca cap òrgan vital s’hagi malmès. Tot i així, en cas que el cargol sobrevisqui hauria de ser capaç de regenerar la seva closca o reparar els danys que se li hagin fet. Arribats a aquest punt ens plantegem: Quan de temps trigarà el cargol en reparar la seva closca? Què es pot fer per ajudar a un cargol a que repari la seva closca?

Cal tenir en compte que els cargols van construint la seva closca a mida que creixen, afegint una secció a la closca ja existent amb una secció que també tindrà un creixement constant respecte la secció anterior. Com aquesta closca és principalment carbonat de calci, la velocitat de regeneració de la mateixa així com la seva duresa, dependran en gran part de l’alimentació que el cargol pugui trobar. Per aquest motiu, es recomana que per ajudar a un cargol a reforçar la seva closca se li faciliti aliments rics en calci tal i com pot ser la closca d’ou.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada